Ghidul sistemelor de irigare prin picurare

 

Irigarea prin picurare este ramura sistemelor de microirigare prin care se aplica apa cat mai exact in punctul dorit, aproape de radacinile plantelor udate, si cu o cantitate de apa bine determinata.

Aceasta pagina este dedicata planificarii, dimensionarii si instalarii unui sistem de irigare prin picurare, in special in domeniul pomiculturii si legumiculturii, indiferent de dimensiuni, insa se poate aplica fara probleme si unui sistem de irigare a plantelor dintr-o gradina rezidentiala. In partea de jos a paginii veti gasi un buton de descarcare a ghidului in format PDF pentru realizarea unui mic proiect de amplasare a sistemului, impreuna cu lista de materiale necesare.

Avantajele irigarii prin picurare :

  • Folosirea eficienta a apei, prin aplicarea cat mai aproape de radacinile plantelor, in cantitatea dorita, cu risipa minima.
  • Permite irigarea unor suprafete mari, cu cantitati mai mici de apa decat in cazul irigarii prin aspersie.
  • Functionarea la presiuni mai mici decat irigarea prin aspersie.
  • Posibilitatea de a controla si ajusta cantitatea de apa pe fiecare rand sau chiar fiecare planta in parte.
  • Costuri reduse fata de alte tipuri de sisteme.

Conditiile realizarii unui sistem de irigare prin picurare :

  • Sursa de apa : Dupa cum vom explica si in pasii urmatori, recomandam intotdeauna alimentarea acestor sisteme de la o sursa de apa sub presiune (retea locala / foraj sau fantana cu pompa / rezervor cu pompa, hidrofor, etc). Exista cazuri in care se pot alimenta cu success si prin cadere libera, gravitational, sisteme mici de irigare prin picurare, insa aceste situatii necesita atentie sporita in ceea ce priveste partea de automatizare, filtrare, si alte componente care necesita anumite presiuni minime sau produc pierderi de presiune ce ar putea impiedica functionarea in parametri optimi a sistemului.
  • Tipul culturii : Este recomandat sa realizati plantarea pe randuri cu distanta uniforma intre plante si intre randuri, pentru a usura atat munca de proiectare a sistemului, precum si lucrarile necesare asupra solului (cultivare, sapare, plivire, fertilizare, etc). Culturi ce nu se preteaza la plantarea pe randuri, sau se cultiva la distante foarte apropiate intre plante, precum graul sau porumbul, pot beneficia mai mult de o irigare prin aspersie.
  • Sursa de current : Optional. In functie de tipul automatizarii dorite – programator 220V, programator cu baterii 9V, sistem manual fara automatizare, sursa de current este sau nu necesara.
 

Tipurile de furtun de irigare prin picurare :

Furtunul de picurare se mai numeste si tub de picurare. Grosimea lui poate varia, in functie de producator si model, intre 0,8 si 1,3 mm. Durata de viata aproximata in general de producatori este intre 5 si 10 ani.

Banda de picurare, numita si panglica de picurare, este un furtun cu peretele mult mai subtire, cu o grosime mica si implicit cu o durata de viata mult mai redusa, de regula 1 sau maxim 2 sezoane. Pentru gradini nu foarte mari si complexe, acolo unde exigentele nu sunt cele mai mari, si se doreste un sistem cat mai simplu de montat si utilizat, recomandam unul dintre seturile de irigare prin picurare cu banda, disponibile in stoc, care include toate componentele necesare intr-un singur pachet :

 

In continuarea acestei prezentari, precum si in ghidul de proiectare si instalare de mai jos, ne vom concentra pe sistemele cu durata de viata mai mare, compuse din tuburi de picurare, avand in vedere specificul profesional al tuturor produselor recomandate de Gardenium.ro .

NOTA : Daca aveti deja experienta cu aceste sisteme, si aveti nevoie doar de putin ajutor in completarea listei de materiale, puteti merge direct la sfarsitul acestui ghid, unde veti gasi un exemplu de lista completa de materiale pentru un sistem automatizat, alaturi de un plan de amplasare detaliat cu toate aceste piese.

Detalii furtune si picuratori

Tubul de picurare se clasifica in :

a) Tub cu picuratori inserati , preinstalati

Este varianta clasica, in care furtunul are deja montati, pe interior, la o anumita distanta, picuratori cu debit fix. Distantele uzuale dintre picuratori, ce se gasesc in comert la ora actuala, sunt : 20 cm, 30 cm, 33 cm, 40 cm, 50 cm. Pot exista si distante mai mari, iar pentru cantitati foarte mari necesare, se pot realiza pe comanda, role de tub personalizat in ceea ce priveste distanta dintre picuratori, tipul picuratorilor, debitul, diametrul si grosimea tubului.

b) Tub fara picuratori, denumit si tub orb

Este un furtun fara gauri, si se utilizeaza in situatiile in care distanta dintre plante este mai mare sau este neregulata, si se impune montarea picuratoarelor in anumite puncte. Se mai utilizeaza prin mufare la furtunul cu picurare, pentru a intrerupe udarea pe o anumita portiune.

Pentru irigare, se utilizeaza impreuna cu picuratori, numiti si “ciuperci”, “duze” sau “duze picuratoare” in anumite situatii. Acestia se monteaza prin perforarea tubului, in punctul dorit. De regula, se monteaza imediat langa planta, sau , in cazul unor pomi cu radacini foarte extinse, se pot monta cate doi picuratori la o oarecare distanta de tulpina, pentru a asigura o udare uniforma.

Picuratorii

Duzele de picurare sunt si ele de mai multe tipuri, si le vom exemplifica in cele ce urmeaza :

a) Picuratori simpli - picuratorul clasic, cu debit fix, fara posibilitatea de a se desface pentru curatare, nu se regleaza.

b) Picuratori inspectabili – picuratori care se pot desface , in vederea curatarii periodice. Picuratorii se pot infunda cu impuritati de pe instalatie, depuneri de calcar sau de ingrasaminte, etc. Recomandam montarea unui filtru, indiferent de tipul de picurator ales, pentru a evita pe cat posibil aceste lucrari de curatare.

c) Picuratori cu compensare de presiune – sunt picuratori cu constructie speciala, ce asigura mentinerea unui debit constant de apa pe un interval mai mare de presiune (exemplu: acelasi debit intre 0,5 si 4,5 bar), recomandat in cazul randurilor lungi, atunci cand se creeaza pierderi de presiune pe furtun, sau in cazul liniilor cu diferenta de nivel, din aceeasi cauza.

d) Picuratori reglabili - duze de udare prin picurare cu reglaj al debitului de apa, intre anumite intervale. Se utilizeaza in aplicatii unde cantitatea de apa necesara se poate schimba semnificativ de-a lungul timpului, sau atunci cand se doreste un debit mult mai mare decat cel disponibil la picuratorii cu debit fix.

 

Exista si alte diverse caracteristici pentru aceste componente, in piata existand nenumarate modele de picuratori, fiecare model avand constructia, avantajele si dezavantajele sale. Dintre modelele disponibile in acest moment pe Gardenium.ro , precizam ca pot exista :

  • Picuratori simpli cu sau fara compensare de presiune – cu debit fix intre 2 si 16 litri pe ora
  • Picuratori inspectabili cu sau fara compensare de presiune – cu debit fix intre 2 si 8 litri pe ora
  • Picuratori reglabili – cu debit intre 0 si 50 litri / ora

Mai jos puteti descarca ghidul pus la punct de specialistii Gardenium.ro, cu ajutorul caruia puteti realiza pe cont propriu dimensionarea, amplasarea sistemului, precum si lista de materiale necesare, cu respectarea tuturor criteriilor de proiectare utilizate la orice tip de proiecte.