Ghidul de planificare a irigarii gradinii tale

Link Link Link Link Link Link Link Link Link Link Link Link Link Link Link Link Link Link Link Link Link Link Link Link Link Link Link Link Link Link Link Link Link

Daca sunteti la primul contact cu sistemele de irigare automatizate sau sunteti hotarat sa incepeti un proiect de irigare in gradina dumneavoastra, informatiile din aceasta pagina si din cele doua ghiduri pregatite cu atentie de echipa Gardenium.ro, de mai jos, va vor indruma, pas cu pas, catre a obtine rezultatul dorit din prima incercare. Pentru ca fiecare proiect este diferit, pe tot parcursul procesului, daca aveti nevoie de asistenta, va stam la dispozitie cu raspunsuri la orice intrebari de natura tehnica sau practica.

In zona noastra climatica, majoritatea plantelelor nu primesc de la natura toata apa de care au nevoie. Aici intervine sistemul automatizat de irigare, care va ajuta sa :

  • Furnizati in mod regulat apa necesar plantelor, chiar si in timpul vacantelor
  • Mentineti sanatatea peisajului si amenajarii gradinii
  • Folositi timpul liber pentru alte scopuri
  • Reduceti consumul de apa fata de un sistem manual de irigare (cu furtunul)

Sistemul automatizat de irigare presupune o retea destul de simpla de conducte si conexiuni ingropate in gradina. Cele doua mari variante ale sistemelor de irigare rezidentiale sunt:

1. Irigarea prin aspersie

Irigarea prin aspersie se face prin aspersoare pop-up telescopice (numite si sprinklere, sau popular „stropitori”), cu diverse inaltimi de ridicare fata de sol, si se adreseaza in special zonelor cu gazon.

Aspersoarele sunt complet ingropate si mascate, facandu-si aparitia strict pe durata udarii. Tipurile de aspersoare ce se pot regasi intr-un sistem de irigare, si aplicatiile lor, sunt :

1.1 Aspersoarele rotative

Acest tip de aspersor se caracterizeaza printr-un jet de apa ce se roteste pe un unghi stabilit la proiectare si la reglajul aspersorului, si este utilizat cu precadere pentru peluzele cu gazon cu deschidere mai mare. In functie de model, pot atinge raze de udare intre 5 si 15 metri, sau mai mult pentru modelele destinate terenurilor sportive.

1.2 Aspersoare spray

Aspersoarele spray se caracterizeaza printr-o perdea de apa uniforma, distribuita pe un unghi pre-stabilit si reglabil. Se utilizeaza pentru spatii cu gazon cu deschidere mica, sau pentru borduri florale si zone mai largi cu vegetatie deasa. De regula, este vorba despre un corp de aspersor caruia i se ataseaza o duza achizitionata separat, duza care ii stabileste raza si unghiul sau forma de udare. Se preteaza pentru raze de udare intre 0,6 si 5,5 metri.

2. Irigarea prin picurare

Irigarea prin picurare se realizeaza cu ajutorul unui tub de picurare (numit si furtun de picurare) asezat la suprafata terenului, de regula mascat de vegetatie, conectat la sistemul de conducte subterane pentru functionarea automatizata. Exista si varianta de tub de picurare ce se poate monta ingropat, aproape de radacinile plantelor, o tehnologie din ce in ce mai cautata in ultimii ani.

Tubul de picurare contine, de regula, picuratoare (numite uneori si duze) preinstalate la o distanta anume pe lungimea tubului, cu un debit de apa fix (ex. 4 litri/ora/picurator, 33 cm distanta intre picuratoare). Aceasta varianta se preteaza irigarii zonelor cu vegetatie foarte deasa, sau a gardurilor vii. Irigarea prin picurare poate fi cu pana la 80% mai eficienta decat udarea manuala, in ceea ce priveste consumul de apa.

Pentru realizarea proiectului si a listei de materiale pe cont propriu, Gardenium.ro vine in ajutorul dumneavoastra cu urmatoarele ghiduri detaliate, realizate cu multa atentie la detalii de catre specialistii nostri in proiectarea si instalarea sistemelor de irigare :