Realizarea unui gazon prin insamantare

Dacă situația și timpul permit acest lucru, însămânțarea este, de obicei, cea mai bună și cea mai economica opțiune de a creea un gazon nou.

În mod ideal, însămânțarea ar trebui efectuată fie în toamna, fie in primăvară. Toamna este de obicei cea mai bună opțiune deoarece temperatura solului este mai favorabilă în acest moment al anului, și este mai puțin probabil ca iarba tânără să fie afectată de buruieni și secetă. Temperatura minima medie, necesara la nivelul solului, este de 8-9 grade Celsius pentru o rata de germinare buna. Există o serie de etape cheie pentru a crea un gazon perfect cu ajutorul semințelor.

1. Pregătirea solului

În primă faza, este important ca solul să fie pregătit în mod adecvat, acest lucru avand cel mai mare impact asupra calității finite și durabilității zonei acoperite cu gazon. Faceți-vă timp pentru a îndepărta buruienile și pentru a afana stratul superior al solulului (20-25 cm), care trebuie sa fie curatat de resturi si pietre. De asemenea, este ideal ca terenul sa fie drept si uniform, fara gropi si denivelari.

2. Îmbunătățirea solului

Acest lucru trebuie făcut, daca este necesar, prin încorporarea materialelor adecvate în sol cu scopul de a îmbunătăți proprietatile naturale de oxigenare si drenare. Pentru solurile grele, s-ar putea folosi nisip pentru a îmbunătăți drenajul, în timp ce pentru solurile ușoare (foarte nisipoase), s-ar putea folosi materiale organice, cum ar fi compostul sau hydrogelul, pentru a îmbunătăți capacitatea de menținere a umidității

3. Aplicarea de ingrasaminte

Trebuie aplicat un îngrășământ pentru germinare, pentru a ajuta la creșterea și inradacinarea ierbii. Aplicati îngrășământul pe suprafața solului cu 1-2 zile înainte de însămânțare. Tipul de ingrasamant recomandat este cel pentru pre-insamantare, cu conținut ridicat de fosfor (P), precum Landscaper Pro New Grass, într-o cantitate de 30 g/m2.

4. Însămânțarea

Alegerea tipului de seminte

Varietatea și amestecul de semințe folosite ar trebui alese cu atenție. Speciile de iarbă din amestec vor avea o influență importantă asupra performanței, prezentării și evolutiei viitoare a gazonului.

a) Pentru peluze cu scop ornamental, fara trafic intens, unde aspectul este cel mai important, se recomanda specii precum: Festuca rubra rubra, Festuca rubra trachyphylla, Festuca rubra trichophylla
Vezi toate modelele de gazon ornamental:
b) Pentru peluze cu trafic, care necesita rezistenta la calcare, se recomanda varietatile speciei Lolium Perenne
Vezi toate modelele de gazon rezistent la trafic:
c) Pentru suprafete cu cantitate redusa de apa, fara sistem de irigare, se recomanda specii cu radacini adanci precum: Festuca Arundinaceaa
Vezi toate modelel de gazon pentru seceta:
d) Pentru suprafete umbrite in majoritatea timpului, sau cu umiditate ridicata a solului, se recomanda specii precum : Festuca rubra trachaphylla, Festuca rubra trichophylla, Festuca rubra rubra, Festuca rubra Commutata
Vezi toate modelele de gazon pentru umbra:
e) Pentru zone cu posibilitati de intretinere redusa (tundere in special), se recomanda un gazon care poate creste mai inalt, precum : Festuca rubra rubra Hightower
Vezi toate modelele de gazon cu intretinere redusa:
f) Pentru suprainsamantarea sau regenerarea unui gazon existent, se recomanda specii cu germinare foarte rapida precum Lolium Perenne sau Poa Pratensis
Vezi toate modelele de gazon cu germinatie rapida:

Aplicarea semintelor

Rata de însămânțare (doza) variaza în funcție de modelul ales, intre 20-50 g/m2.

Imprastiati semintele in doua etape, din doua directii sau unghiuri diferite, pentru a asigura o uniformitate cat mai buna.

La final, semintele trebuie fixate in sol, ideal prin tavalugire cu un dispozitiv special. O alta optiune este acoperirea cu un strat subtire de pamant (turba, nisip, sau amestec).

5. Îngrijirea ulterioară

Realizati prima tundere dupa ce gazonul a atins o inaltime de 40-50 mm, in functie de specie. O regula de baza este aceea de a nu tunde mai mult de 1/3 din lungimea frunzelor.

Continuati tunderile pe masura ce gazonul creste, reducand usor inaltimea lor pana la minimul dorit si necesar in functie de densitatea peluzei.

Irigarea

Udati gazonul in reprize multe (3 – 5 udari pe zi) si cantitati mici de apa in perioada de imediat dupa insamantare. Pe masura ce gazonul ajunge la dezvoltarea normala, reduceti numarul de udari si timpul de udare pana la o norma medie de 5 litri/metru patrat de gazon.

Daca sunteti interesat de etapele montarii unui sistem de irigare, puteti consulta si pagina dedicata irigatiilor : Vezi ghid irigare

Însămânțarea pe timpul verii

Dacă este posibil, ar trebui să evitați înfiintarea unui gazon pe timpul verii deoarece rata de germinatie este usor redusa din cauza temperaturilor mari si exista posibilitatea unei insamantari cu mai putin succes.

Gazonul infiintat in conditii de temperaturi ridicate va fi putin mai greu de intretinut si va necesita un tratament cu ingrasamant pentru stimularea radacinilor, care nu se vor dezvolta echilibrat fata de partea vegetativa (frunzele), asa cum se intampla in perioada de toamna, de exemplu. Un gazon cu radacini subdezvoltate va fi mai sensibil la seceta si la stresul termic.

Totusi, in functie de conditiile meteo, exista metode prin care puteti realiza insamantarea si pe durata verii, tinand cont de urmatoarele aspecte:

Irigati in mod regulat, cu cantitati mici de apa si udari dese. Nu folositi o cantitate prea mare de apa care poate deteriora suprafata, prin baltire, sau prin crearea de condens. Dacă este posibil, apa trebuie aplicată noaptea sau dimineața devreme, când pierderile prin evapotranspirație sunt reduse.

Îndepartati cat mai bine buruienile, atat prin aplicarea de erbicide inainte de insamantare, cat si manual, daca mai este cazul. Pe timpul verii, dezvoltarea buruienilor este mult mai intensa, astfel ca ele vor concura pentru apa si nutrienti cu gazonul.

Aplicati un ingrasamant pentru gazon nou. Nu aplicați o cantitate excesivă, deoarece acest lucru poate declansa anumite boli.

În concluzie, crearea unui gazon prin insamantare poate fi realizata cu succes dacă respectați etapele corecte. Este o varianta mai economica decat montarea rulourilor de gazon, si, de multe ori, mai sanatoasa, desi necesita mai mult timp. Pregatirea cu rabdare a terenului, folosirea cu grija a apei si a ingrasamintelor vor contribui la dezvoltarea unui gazon sanatos si de calitate, de care va veti bucura timp indelungat.

Surse: icl-sf.com; agrocs.ro